Det skjer mye spennende i EdTech-sektoren om dagen, med både børsnoteringer og oppkjøp av selskap. Denne uken har vi derfor skrevet litt om våre tanker rundt norsk EdTech i det globale markedet og naturlige exit-strategier for EdTech selskaper.
Når vi skulle sette i gang med å kommersialisere matte-opplæringen vår i 2015, tok vi kontakt med Innovasjon Norge og fikk en meget klar beskjed:
Meld dere inn i Oslo EdTech Cluster! Der finner dere et solid og ekspansivt miljø som dere kan bryne dere på.
Siden har vi ikke sett oss tilbake.
Vi ble fort kjent med de andre selskapene og så fort at blant annet Kahoot-gjengen hadde en drive som tiltalte oss. De var allerede i USA og ville samtidig ut i resten av verden.
Globale produkter
I dag sitter vi med fasiten og ser at alle som virkelig vil noe, fort innser at det norske markedet er for lite. EdTech er blitt en global vare.
I begynnelsen utviklet vi en Norsk matte-applikasjon, Basic Matte. Basic Matte var et godt system for matteopplæring som tok for seg hele matematikk-pensumet steg for steg.
I tillegg lanserte vi et enklere produkt som het «Trening til eksamen» med fokus på kun å forbedre eksamen-resultatene til brukerne.
Vi testet de ulike produktene i det norske markedet og så fort at produktet kundene ville ha, var den mer målrettede «trening til eksamen» appen vår fremfor det altomfattende og store systemet med teori for hele pensum.
På under en måned hentet vi inn over 2000 brukere til «Trening til eksamen». Vi utførte også en markedsundersøkelse blant brukerne våre som viste at 86% hadde oppnådd bedre resultat på eksamen takket være applikasjonen.
Norge er for lite marked for selskaper med store visjoner
Samtidig erfarte vi at markedsføring og forretningsdrift av EdTech i et så lite marked som Norge ikke er lønnsomt nok for et selskap med store visjoner.
Vi innså på linje med alle de EdTech selskapene som nå gjør det meget godt (Kahoot, Dragon Box og Poio), at man må ut internasjonalt med en engelsk versjon for å lykkes.
Denne forståelsen la grunnlaget for Exam Booster, som nå er ferdig for USA og klar til lansering høsten 2019.
Er oppkjøp eller børsnotering den perfekte exit strategien?
Norge seiler nå opp som en stormakt innen EdTech anført av Kahoot som har med seg store aktører som Walt Disney og Microsoft i bagasjen sin.
Som kjent er Kahoot i en prosess med å børsnoteres, noe som er en naturlig utvikling i deres posisjon. Men selv om Kahoot skal børsnoteres, er ikke børsnotering nødvendigvis den beste exit-strategien for alle EdTech selskaper.
For mange selskaper er oppkjøp den beste exit strategien
Hvis selskapet for eksempel har god lønnsomhet og er uten et vesentlig kapitalbehov for å kunne vokse, forsvinner noen av argumentene for å bli notert på en børs.
En børsnotering fører også ofte med seg ulemper og utfordringer både fra et eierperspektiv og selskaps-perspektiv.
Ofte vil selskapet som ønsker vekst kunne få et vel så godt utbytte av å bli del av et større selskap. Derfor er oppkjøp i mange tilfeller en vel så god exit-strategi som en børsnotering.
Selskapet som blir kjøpt opp kan bli del av «noe større» og de to selskapene kan sammen skape gode synergier som fører til økt vekst for begge parter.
Spennende ting skjer i markedet for EdTech
For oss andre innen denne bransjen er utsiktene for en solid exit avgjørende for at noen vil satse sine sparepenger, være seg småinvestorer via folkefinansiering eller større tradisjonelle investorer. Derfor liker vi godt det som skjer i markedet for edTech akkurat nå, for alle involverte – enten det betyr oppkjøp eller børs.